background

Bemutatkozás

Tamás Borika élete

Kislányunk 2011.08.16-an született Tatabányán, természetes úton, de burokrepesztéssel és oxytocint s kapott, 7/9-es apgarral. A kórházból kikerülve még nem sejtettünk semmit. Anyukám kérte először, hogy jelezzem a védőnőnek és az orvosnak, hogy a lányunk állandóan jobbra elforditva tartja a fejét. Sajnos csak 4 hónaposan kezdődtek el, akkor már Budapesten, az érdemi kivizsgálások. Itt hamar megállapították, hogy kislányunk hypoton. Az orvos szűkszavúsága miatt, a neten kezdtem kutatni lányunk betegsége után (mi ez, mi várható, mennyit fejlődik majd stb.) de a Google-ban egy amerikai Hypotonia zenekaron kívül mást nem találtam, a betegségről abban az időben szinte még semmilyen információ sem volt. Szerencsére az akkori védőnönk hallomásból tudta, hogy Móron, tőlünk 30 km-re van egy Dévényes szakember, aki segíthet. Szakácsné Judithoz azóta folyamatosan járunk, már a családunk része. Tavaly, 2017-ben vallotta be, hogy Bori a legsúlyosabb esetei közé tartozik. Annyira plötty baba volt, mikor hozzá került 3,5 hónaposan, hogy csak a bőr tartotta ossze. Azóta számtalan fejlesztésen vagyunk túl: - HRG úszás két éven át
- Yamamoto intézet fonalbeültetéses akupunktúra 2 éven át
- Dévény torna
- Thera Suit és komplex kezeles Borsó ház egy hetes turnusokban, kb 6x voltunk eddig
- Zalaegerszeg rehabilitáció, 2016 óta évente kétszer
- Cseresznyes István talpmasszőr 2 éven át
- Lovaglás 2016 óta Kurdy Fanniéknál
- Stb
A fejlesztések egy része Oroszlányon van, volt, de sok esetben megyünk Budapestre.

Borika jelenleg a Benedek Elek óvodába jár, hatan vannak egy csoportban, javarészt autista gyerekek. Szeptembertől ugyanebben az intézményben, de az értelmileg akadályozott gyerekek iskolájába fog járni. Rengeteget köszönhetünk az intézménynek és dolgozóinak, akik fejlesztik, s imádják Borikát.

2013-ban addigi neurológusunk Felkai doktornő, Margit kórház, sajnos utunkra engedett, saját bevallása szerint nem tud rajtunk tovább segíteni. Amit lehetett megtett, debreceni, pécsi kivizsgálásokra is elküldte Borit, mind negatív lett. Szerencsere egy kiváló szakemberhez kerültünk dr. Liptai Zoltánhoz a Szt. László kórházba, aki a mai napig próbálja kideríteni, hogy mi lehet Bori alapbetegsége. Biztos, hgy nincs egy pirula, amit bekap, s elkezd önállóan járni, beszélni, de talán ha tudnánk a pontos diagnózist, speciálisabb kezeléseket is kaphatna. Jobban látnánk a jövőt.

Célunk az Alapítvány létrehozásával az volt, hogy az eddigi terápiák folytatásához anyagi segítséget kérjünk, hogy Bori esetén keresztül felhívjuk mindenki figyelmét a sérült gyerekekre, problémáinkra, a hypotónia kezdeti jeleire, mert az időben elkezdett megfelelő fejlesztés sorsokról dönt...

Tajékoztatásképpen néhány fejlesztés ára, melyet sok esetben éveken át, havonta, hetente ki kell gazdálkodunk, hogy Borika tovább fejlődjön. Jelenleg 6,5 éves, kézen fogva vezetve tud pár 10 métert menni, kapaszkodva feláll, eseti jelleggel pár másodpercig egyedül áll. Sajnos nem beszél, nem tud kanállal enni, s nem szoba tiszta, de egy gyönyörű tiszta lelkű, sokszor hisztis Hercegnő: Fejlesztések költségei:
- Dévény torna hetente Móron 3000Ft
- talp masszázs Tatán 3500Ft havonta
- Yamamoto intézet 11-13.000Ft 2 havonta
- thera suit komplex kezelés a Borsóban: 100.000 Ft / hét, szállás nélkül
- úszás hetente: 2500 Ft volt stb.

Hosszú távú, konkrét tervek még nincsenek, a cél Borika minél további fejlesztése, s minél inkább az önállóság irányába.

2014.12.04-en megtörtént az első csoda, megszületett az egészséges kisöccse Tamás Boldizsár, aki az első perctől kezdve rajong Boriért, pedig nem tudnak együtt sem beszélgetni, sem játszani. Érdek nélkül, önmagáért szereti Borit. 2017.02.07-en újabb kontroll vizsgálaton jártunk Borikával a Szt László kórházban dr. Liptai Zoltánnál. A doktor úr kezdeményezte Pécsett Hadzsiev doktornőnél a Rett szindróma kivizsgálását, azóta október végén újra ott jártunk, vettek mindhármunktól vért, mert a "sima" Rett negatív lett, de az Atípusos Rettre és Angelmannra megnézik. Megint nagyon kedvesek voltak. Sajnos a doktornővel nem találkoztunk, de a kolléganője is nagyon kedvesen, alaposan vizsgálta meg Borit. Várhatóan májusig meglesz az eredmény. Tavaly december 7-én Bogika is úgy döntött, hogy nálunk akarja leélni az életét, öccse és mindannyiunk nagy örömére. Természetesen sok bizonytalanság volt bennünk a 9 hónap alatt, de mióta megszületett kerekebb a világ. Borika annyit ért a Hugiból, hogy féltékenynek kell rá lenni, mert túl sokat van Anya vagy Apa kezében. Amint valamelyikük letette a Kicsit, már mászik is be az ölünkbe.