background

Összefoglaló 2019-es évről Aranyhaj világában


Alapítványunkat 2017-ben azért jegyeztettük be, hogy hypotón, szellemileg is érintett kislányunk Tamás Bori fejlesztéseit biztosítsuk, megismertessük az embereket a hypotóniával s más gyerekek fejlesztését is támogassuk. Az első két évben főleg saját kislányunk fejlesztésére fordítottuk a hangsúlyt, emellett próbáltunk szervezni különböző eseményeket, játékokat, hogy közelebb hozzuk a sérült és az egészséges gyermekek világát. 2019-től már nagyon aktívak voltunk, fogadjátok szeretettel ennek rövid összefoglalóját.
Amikor „Adunk, hogy kaphassunk” jelszavunkhoz híven, adni próbáltunk 2019-ben:
- Január végén rögtön egy családi délután megszervezésével indítottunk, májusban részt vettünk az oroszlányi Gyereknapon, ahol megint hála a Csiri-biri Játéktárnak sokféle játékkal szórakoztattuk a gyerekeket, illetve az egész országra kiterjedő labda (és plüss) gyűjtésünknek köszönhetően több mint 100 gyermek ajándék labdával térhetett haza. Ugyanebben a hónapban rajzpályázatot hirdettünk a CindyRose-al közösen: Anya és Én címmel. Júliusban megrendeztük a II. Jótékonysági, érzékenyítő családi napunkat, köszönjük az 501-es légió magyarországi helyőrségének, az Oroszlány Bears Amerikai futball csapatnak, a Többi résztvevőnek és az összes résztvevő kiállítónak, hogy eljöttek, valamint az OIH-nak, hogy a helyszínt biztosították
- Márciusban kupakgyűjtő versenyt szerveztünk, mellyel több mint 2tonna kupakot sikerült összegyűjteni, több 100 ember, család bevonásával 3 hónapon keresztül. 3 támogatónknak (Rhymetime.hu, Gresók, ÁGM) hála mi is tudtunk adni az első 3 helyezettnek, minőségi angol gyermekkönyveket, osztálynyi fagyit és egy 15.000Ft-os írószer utalványt
- Áprilisban ellátogattunk az egyik helyi középiskolába, a Szakmák Éjszakája elnevezésű programjukra. Jó élmény volt a gyerekekkel és a többi érdeklődővel találkozni, bemutatni Nekik Borikát, az alapítványt, válaszolni a kérdéseikre. - Télapó puttonyában elnevezéssel novemberben rajzpályázatot írtunk ki. A győri Spielplatz felajánlása volt 2 belépő jegy, melyet családunk pótolt ki további belépőkkel, hogy a nyertes az egész Családjával élvezhesse az ugribugrit. A két nyertes kisgyereknél összesen van 3 tesó, az ő belépőjegyüket családunk fizette. Reméljük, hogy jól szórakoztak, ugrabugráltak a gyerekek Győrben.
- Idén kétszer támogattuk az oroszlányi Rigó Ricsi Borsó házas gyógykezelését, 70.000+40.000Ft-al. Hajrá Ricsi, küzdj tovább!! Ő egy igazi küzdő típus, töretlen lelkesedéssel, komoly célokkal!! Remélem, hogy a Ti segítségetekkel jövőre is hozzá tudunk járulni az első önálló lépéseihez. Ricsi azóta önkéntesként segíti munkánkat, s nélkülözhetetlen!!
Emellett további kisgyermekek Borsó házas fejlesztését is támogattuk.
- Bartos Erika Őrangyal című könyve a szívünk csücske, hiszen az utolsó mesét mintha Boriról írta volna az Írónő. Több mint egy tucatot adományozott családunk belőle már iskoláknak, óvodáknak, könyvtáraknak. Ezzel is az érzékenyítést szeretnénk segíteni, hogy a sérült és az átlagos gyerekek minél közelebb kerülhessenek egymáshoz. Ezt is folytatjuk 2020-ban is.

Bori fejlődése:
Bori a Borsó házba 2019-ben 5 alkalommal jutott el: áprilisban, júniusban, júliusban, augusztusban, szeptemberben. Ezek a fejlesztések azt jelentik, hogy napi 4 órában 1-1 terapeuta csak Borival foglalkozik. Mivel Borinál a fejlődése leginkább a mozgás fejlesztéssel valósul meg, ezért napi 2 órában a Fruzsi vagy Lilla fejlesztette, kimondottan a mozgását, a maradék 2 órában pedig a buksiját próbálták a Lányok kezelésbe venni, illetve alternatív gyógymódokat (jóga, Bowen stb) is kipróbáltunk. A kezelés ára hetente 120.000Ft (2020-tól 130.000Ft)+ ha ott aludtunk a szállás 50-70.000Ft ha bejártunk, akkor az üzemanyag kb a fele, ebben az esetben napi 3 óra ingázással járt, ami pl nyáron nagyon megterhelő volt Borinak, hiszen egy ilyen intenzív héten nagyon sokat kellene pihenni is, hogy bírja a tempót illetve hogy minél több beépüljön az ott tanultakból. Ez az ingázással néha nehezen valósult meg. Ezeknek a kezeléseknek a hatása utólag is érvényesül, kb 6 hét mire beépülnek az ott tanultak. 2019-ben hogyan fejlődött Borika a kezeléseknek, sulinak, Élet háza Balázsnak, Dévénynek stb-nek hála:
Március végén Borival kézenfogva, Hugit tolva hazagyalogoltunk a szakrendelőtől. Ez Oroszlányon kb 800m, s 42percünkbe telt. Hatalmas élmény volt. Sokszor sajnáltam Borit, mert a szembe széllel is meg kellett küzdenie (Borinak minden testrésze, a lelke stb túlérzékeny, gyűlüli a szelet), de minden ilyen megszenvedett lépés kell ahhoz, hogy 2020-ban tovább folytassa az útját az önálló járás felé.
Májusi hír Lyankótól, Bori imádott Apukájától: Bori megtett pát lépést felé önállóan, kapaszkodás nélük, úgy hogy semmit sem fogott a kezében.
Októbertől kezdve többször is Bori odajött az asztalhoz mikor a Tesókkal rajzoltunk, felült a székére, s ceruzát vett a kezébe, s firkálgatni kezdett saját jókedvéből. Évekbe került mire a pedagógusok kitartó munkájának hála Bori megszerette a ceruzafogást. Október 24-én kb 4. alkalommal fordult elő, hogy Bori egyedül felállt, s kapaszkodás nélkül önerejéből és akaratából bement a szobájába, kb 3 métert megtéve egyedül.
Október 25. az áttörés napja. Bori megengedte az öccsének, hogy egyedül vezesse. Boldi énekelt neki közben, hiszen jól tudja, hogy az Bori varázsszere. Bori nagyon nehezen viseli, ha kibillen az egyensúlyából, ezért is hatalmas dolog ez.
Decemberre Bori egyre többször önállóan állt fel, pl ezzel jelezve, hogy jól lakott, befejezte a vacsorát.